Mes enllà dels manaments: del crim i càstig a la justícia restaurativa.

Escrivint des de i per a la meva cultura, seria sobrer per a moltes altres. Des de i per al mite de la Veritat invaginada de monoteísme, la justícia és un bloc més que conforma la piràmide que el sustenta.

Capture

Capture

“….tot això no fa sinó posar seriosament en crisi les lògiques punitives naturalitzades de les societats capitalistes i el “discurs únic” de l’equació infracció-càstig” diu Eduardo Luis Aguirre. http://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/4063046.pdf

“El terme càstig no té terme equivalent o corresponent a tojolabal. Per això, se sol emprar el terme kastigo, adoptat de l’espanyol” explicava Carlos Lenkersdorf, lingüista, filòsof i teòleg.

“Quan algú de la comunitat comet un delicte, no diuen “uno de nosotros cometió un delito” sinó “uno de nosotros cometimos un delito” incloent a tota la comunitat. Tota la comunitat reuneix les funcions de víctima, jutge, jurat i perjudicat. En efecte, en tojolabal no hi ha paraules que corresponguin a jutge i jurat. “La justicia del nosotros no es ni idealizada ni utópica, sino que representa relaciones sociales muy exigentes. Todos y cada uno de la comunidad tienen que reconocerse corresponsables de los demás miembros del conjunto social  del NOSOTROS. Prevalece el equilibrio de todos los miembros. El bienestar comunitario es la garantía del bienestar de cada uno. Uno sufre, todos sufren y el todo sufre también. El sufrimiento del todo afecta a cada uno. De ahí el interés primordial de mantener el equilibrio social de la comunidad.”

http://ca.wikipedia.org/wiki/Tojolabal

A proposta d’un amic:

Links: http://restaurativa.cat/

Anuncis

Un pensament sobre “Mes enllà dels manaments: del crim i càstig a la justícia restaurativa.

  1. Retroenllaç: 20 de juny: Jornada de treball + xerrada-debat sobre la repressió + jam a Can Tonal |

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s