Esclaus del calendari

Capture

El pas del temps circular (casi la inexistència del temps com l’entenem ara) al temps lineal ha estat el pas de la salvatgia a la civilització i ha estat una eina fonamental de la dominació.

El temps lineal, el temps amb un origen i un final, apareix amb la civilització… L’exemple que ens agafa més aprop, el del judeocristianisme, te un origen (gènesi) i un final (l’apocalipsi), encadenant tot un seguit de culpes i penalitats.

De fet els cicles lunars i estacionals no depenen d’intermediaris, ni intèrprets, perquè es basen en la experiència individual, la fase de la lluna és la fase de la lluna i res més, el pas de les estacions és encara més vivencial, perquè està lligada en les sensacions pròpies (canvis en la temperatura, en la llum…). En les societats anteriors al temps lineal, es lligava a la fenologia i als cicles biològics, dependents, però no ajustats matemàticament a l’astronomia…
No era necessari cap matemàtic o astrònom que calcules una data fixa, els fets socials lligats a la collita (o la recol·lecció) venen donats per la collita, no per l’astronomia, les migracions de persones i animals no segueixen una llei exacta, però en un moment donat es produeixen. No era necessari un intermediari, un intèrpret, entre la naturalesa (cíclica) i les persones o les comunitats de persones, es tractava de formar part dels cicles naturals. El truc dels dominadors va ser fer creure que el cicle natural depenia del calendari fixat per l’intermediari amb la natura, fixat per el rei, per el capellà… per “l’expert”.

En aquests cicles naturals no hi han relacions de dominació, hi han relacions tròfiques (un s’alimenta d’un altre), de simbiosi i de competència per els recursos. Les dues, les de dominació, i les altres (tròfiques i de competència) poden ser violentes o agressives, però son totalment diferents. La relació entre un depredador i la seva presa, i la relació entre un dominador i la seva “víctima” domesticada és radicalment diferent.

EL CALENDARI, UNA PRIMERA ORDENACIÓ DEL “TEMPS”, UN PRIMER GRAU DE CIVILITZACIÓ.

Com em dit abans, el temps cíclic (o com se’l vulgui dir) no necessita precisió perquè es basa en situacions reals o naturals… “viscudes”. Simplificant: la data exacta dels solsticis o els equinoccis (malgrat el gran amor que senten per ells hippies i newagers) eren totalment indiferents, sense la efemèride astronòmica l’estiu i la tardor arribaven igualment, amb dies o setmanes d’avançada o de retarddepenent del clima, però arribaven, més intensos o menys, coincident o no amb els càlculs dels “homes savis”.

Quina utilitat te conèixer amb gran precisió una data astronòmica associada a la collita si les gelades i la sequera l’han malmès?… l’únic interès real, sota les capes de mística, de religió, de racionalitat i de suposada eficàcia productiva és l’interès dels dominadors (sacerdots, reis, capitalistes, patriarques…).

Els principals motius de la calendarització de la vidavan ser fiscals, comercials i d’explotació. L’interès monetari de tots els tipus d’estat i d’esglésies és l’eix que va bastir els calendaris al llarg de la història. Calendaris fiscals, compromisos comercials (lliuraments i cobraments), els interessos de préstecs i de finançaments… fins i tot els sous quant van deixar de ser jornals… tot depenia de la estandardització i de la mediació organitzativa del calendari.

Podeu llegir més a:

http://www.negreverd.blogspot.com.es/2015/02/esclaus-del-calendari.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s