Trencant tòpics

No et rasquis el cap! A continuació t’oferim una llista de típics tòpics al teu abast per deixar per terra el Repoblament Rural, i si cap t’acaba de fer el pes… sempre queda desqualificar!

TRENCANT TÒPICS

Un dels primers obstacles inherents al moviment per la construcció d’alternatives al capitalisme que planteja el Repoblament Rural són els populars i reduccionistes tòpics que el desqualifiquen o menyspreen titllant-lo de hippie i que generalment s’utilitzen per negar el seu potencial com a proposta política de transformació social.

D’aquí ve la següent discussió entre tòpics i repobladores:

No podem marxar tots al camp perquè no hi cabríem i el destruiríem”.

És curiós sentir aquest comentari ara que la major part del món rural es troba infrahabitat o directament abandonat. Tot i així, considerant un hipotètic èxode urbà sobtat i massiu, de cabre en el camp hi cabríem sense necessitat de destrucció. El problema és que generalment es concep la repoblació rural segons els paràmetres d’urbanizació actual, sense considerar la bioconstrucció, l’agroecologia ni cap altre model de consum i subsistència més sostenible. És evident que tota l’actual població urbana no podria viure al camp amb els mateixos luxes i comoditats que gaudeix ara, però si que hi podria viure de forma molt més austera. Molts indrets rurals del 3r món amb una alta densitat de població són la prova de que això és possible (com per exemple Ruanda, amb una estimada densitat de població de més de 400 habitants per km2 i un 90% de la població vivint al camp). Clar que aquest no és el nostre ideal, aquí tan sols estem desmentint un tòpic. No plantegem l’èxode urbà com un moviment immediat i sobtat en el temps, sinó com una llarga transició paral·lela al decreixement poblacional que faci possible que el camp assimili tota la població de forma no excessivament dramàtica ni destructiva. No hi ha cap raó per negar la possibilitat (per més remota que sigui) d’un èxode urbà organitzat, assenyat i sostenible. No neguem les dificultats de tal empresa, però creure-les insuperables ens condemna a l’immobilisme nihilista o autocomplaent.

Voleu aïllar-vos del món defugint el compromís polític”

Anar a viure al camp no és incompatible amb el compromís polític, ja que les lluites es troben tant a les ciutats com en el camp i, en tot cas, els mitjans de comunicació i transport actuals permeten participar dels moviments polítics de les urbs tant des dins com fora d’elles.

Voleu tornar al passat, a les cavernes”

És impossible tornar al passat, i tampoc no ho pretenem. Ens apropiem d’aquells coneixements i pràctiques que ens permeten el màxim grau d’autonomia i sostenibilitat, independentment de l’època en què van ser ideats. En el món agrari rural i pre-industrial, hi trobem molts referents positius que destriem d’aquells negatius, sovint lligats al gènere i la sexualitat.

Les comunitats no funcionen, ja s’ha provat i no ha funcionat”

Tenim clar que en les relacions de convivència és on ens falta més per aprendre i créixer i, per tant, on som més vulnerables al fracàs. Però avui en dia no hi ha cap model de vida amb èxit assegurat; ni el matrimoni tradicional, ni el treball assalariat i les pensions de jubilació són cap garantia de futur. Malgrat el potencial fracàs, preferim creure i apostar per la comunitat que pel capitalisme o el patriarcat.

Primer cal destruir el capitalisme i després construirem un nou món sobre les seves cendres”

No podem esperar a la mort del capitalisme per construir alternatives de subsistència, altrament acabaríem amb el capitalisme… però també amb la nostra existència!

La vostra proposta no té futur ja que és massa marginal”

Tots els canvis socials són iniciats per petites minories actives. Quan valorem la validesa d’un moviment polític, hauríem de considerar la coherència de les seves idees i les possibilitats de portar-les a la pràctica enlloc del seu gruix de seguidors. Altrament, sols podríem considerar  vàlids els actuals partits de masses que es troben en el poder.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s